Analysera fotbollsmatcher i efterhand

Att analysera fotbollsmatcher kan vara bra till mycket – du lär dig spelet bättre och om du ska betta på det kommer du lättare in i odds- och bettingtekniken. Vanligtvis analyseras fotbollen kort under matchens gång men djupare analyser av den sker oftast i efterhand.

Poängen med det är bland annat att se vad respektive lag gjorde bra och mindre bra och hur det kan förbättras till kommande matcher. Som utomstående kan det också vara ett bra sätt att förutspå kommande matcher. Om ett lag gjorde dåligt ifrån sig under en match kan analysen avgöra om det är värt att satsa pengar på dem i kommande match.

Vad kan analyseras?

En fotbollsanalys kan vara mer eller mindre djupdykande. Du kan välja att se matchen ur ett helhetsperspektiv eller dyka in i specifika händelser som skedde under matchens gång. Spelarens individuella tekniker och prestationer kan analyseras, liksom laget i helhet. Dessutom kan eventuella gula och röda kort, liksom frisparkar och straffläggningar analyseras. Det kan givetvis även göras under matchens gång men det är betydligt enklare att göra det när matchen är slut och du har tillgång till den om och om igen. Om du vill lära dig mer om fotboll och spelet på plan är analys i efterhand mycket värdefullt.

Nya tekniker ger förbättrade analyser

Idag finns det ny teknisk utrustning som kan förbättra analysarbetet ännu mer. Med hjälp av virtuella kameror, som fungerar som spelkonsoler, kan tittaren själv välja vilken del av planen den vill kika extra noga på genom att styra kameran dit. Det går att zooma in och byta vinkel, vilket bidrar till en mer detaljerad matchanalys. Än så länge finns denna teknik till för fotbollsspelarna och tränarna men förmodligen är det bara en tidsfråga innan även vi tittare och fotbollsfans kan ta del av de virtuella kamerorna för våra analyser. Exakt när och hur det i så fall sker får dock framtiden utvisa.